onsdag 12 november 2014

Hjälp!

Jag behöver lite hjälp, förslag och ideér mottages tacksamt!

Problemet är att min idé att plocka upp maskor allteftersom runt halsringningen, från en luftmaskkejda, den var tydligen inte bra (alternativt att jag gör fel och det skulle blivit bra om jag gjort rätt...). Den här tröjan är alltså stickad uppifrån och ner, och halskanten plockade jag upp när hela kroppen var klar - och det ser alltså ut som skit, så här kan jag inte ha det. (Klicka på bilden så ser du en förstoringsbar bild.) Och det är därför som detta projekt blivit liggande, för jag inte vet hur jag ska lösa det.

Det självklara svaret är ju givetvis att repa upp och göra om alltihop, men för att få ordning på halsringningen, måste jag repa upp ALLT, vilket jag dessutom redan gjort en gång, och inför det känner jag bara: NEJ. VERKLIGEN INTE. Själva den rätstickade kanten kan jag repa upp, men inte hela tröjan.

Nu är jag alltså ute efter en "fusklösning" eller vad man ska kalla det. Funderar på om man kan virka maskor över gliporna? Eller om jag kanske ska repa upp halskanten så det bara är ett par varv kvar, och avmaska där, för att sedan plocka upp maskor längre ner så att säga?


7 kommentarer:

 1. Hmm det där va svårt . Håller med om att det blir lite väl stora hål. Jag skulle kanske göra som du var inne på dvs sticka några varv o sedan maska av och sedan göra någon slags i- cord kant kanske , virka en kant ? Jag tror man helt enkelt får prova sig fram .....

  SvaraRadera
 2. Hej
  Trist när det sista lilla trilskas.
  Jag vet inte om förstår helt rätt men jag föreslår följande
  Riv upp hela den rätstickade kanten.
  När du nu på nytt ska plocka upp maskor i luftmaskekedjan så går du ner ett varv eller ev två varv i det stickade och plockar upp där istället - jag tror att risken för hål är mindre då.
  Sticka första varvet avigt från rätsidan av arbetet för att få "rillerna i rätstickningen"så närma upplockningen som möjligt.
  Försök gärna sticka första varvet vridet också om möjligt för att "täta till" lite extra.
  Det här är saker jag skulle provat - förresten har du kanske tagit bort luftmaskekedjan då skulle jag provat med avigt varv först och vridna maskor.
  Kanske du redan provat det jag förslår - det är lite svårt att se på bilderna - då hoppas jag att någon annan kan komma med lite bättre förslag.
  Lycka till!
  Hälsningar Fröken Slöjd

  SvaraRadera
 3. Har funderat. Tycker att du har fått bra förslag. Om det inte hjälper skulle jag prova att plocka upp tätare, eventuellt med en finare sticka. På första varvet sticka ihop de överflödiga maskorna två och två, om möjligt ovanför de ställen där det är hål.
  Hoppas att du löser problemet!

  SvaraRadera
 4. Testa youtube, där finns det mycket om att plocka upp maskor. Jag har tillbringat timmar där för att lära mig när jag stickade min emelie. Lovar att du kommer att hitta en lösning och du, Lycka till!

  SvaraRadera
 5. instämmer till fullo med tidigare förslag:)

  SvaraRadera
 6. Så många bra förslag du fått, meeen... De som känner mig vet att jag avskyr att repa upp. Det får vara väääldigt mycket fel - bautamycket - om jag ska repa. Vad tror du om att fortsätta sticka en bit till, vika kragen utåt och sy fast den så att den döljer hålen?
  Vad du än bestämmer dig för så löser det sig säkert. =)

  SvaraRadera
 7. Hmmm....en svår nöt för mig att knäcka för jag är en sådan där "torr en" som måste glo på arbetet ifråga. Men om jag funderar till så tror jag att jag skulle göra som Fröken Slöjd föreslår....jag tänkte åtminstone att vridna maskor kanske hjälper mot de där hålen..

  Tack snälla du för kommentaren om mina tavlor - värmer mitt hjärta denna fredagkväll!

  SvaraRadera