tisdag 18 juni 2013

Mitt livs första!

Skåda!
 

Mitt livs första strumpstoppning! Jag är grymt imponerad över mig själv! På ena hälen hade det gått helt sönder, och på den andra var det typ timmar borta innan hålet skulle vara ett faktum. Med hjälp av Internet fixar man det mesta!

På tal om strumpor, och lämpligt garn. Jag vill gärna ha tips på ett bra, hållbart, och "styvt" ullgarn! Mina bästa ullstrumpor är två gamla par som min mamma stickade åt mig för evigheter sen, och jag har ingen aning om vad det kan vara för garn. Jag gissar att det är ren ull, och de har liksom tovat sig och är nästan som tofflor, inget man har i vinterstövlarna precis.

Jag trodde att jag hittat något liknande garn (fast tunnare då) till strumporna på bilden ovan, det är Tove från Sandnes Garn. Det är så där lite "styvt" och sticksit - men det slets jättefort! Jag skulle gärna vilja ha strumpgarn i samma tjocklek som Tove (160 m / 50 g), ibland vill man ju faktiskt ha gosiga strumpor i vinterstövlarna också... Skulle kunna tänka mig något tunnare än detta också för den delen.

Jag har stickat strumpor till mina döttrar i tex Järbos Raggi, och det är ju mjukt och kliar inte. Men fy 17, vad fula de blir fort! Sladdriga och noppiga, nä inget mer Raggi för mig. Jag som inte har något emot Drops-garner, har faktiskt inte provat Fabel. Är det något att ha? Anledningen att jag inte provat, tror jag är för att det känns alldeles för mjukt och gosigt... Jag vill ha lite attityd!

Så, tips på bra strumpgarn mottages tacksamt!

5 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat ! Men det är svårt att hitta bästa garnet, har man 100% ull så slits det fortare tycker jag och har man blandat så blir de sladdriga och noppriga hmm svårt som sagt.Har inget bra tips att komma med .........

  SvaraRadera
 2. Jag vet att min mormor brukat sticka foten i två trådar, en lite tunnare tråd rent ullgarn och ett sockgarn (mix ull/syntet) och sen skaftet i enkelt sockgar. Det gav sockor som var både slitstarka och som kunde filta sig och bli täta och varma. :)

  Ang. Fabel så verkar det vara ett rätt bra sockgarn. Verkar hålla formen och inte noppa galet mycket. Hade kke kunnat vara lite finare/blankare på ytan, men schyst garn till schyst pris, typ.

  SvaraRadera
 3. Vad duktig du är! Det där hade jag också behövt lära mig.

  Tack så mycket! Visst är tweed fantastiskt! Ha en riktigt härlig midsommar du med!

  SvaraRadera
 4. Åh, jag var/är en mästerstoppare! Lärde mig som två äpplen hög av mormor, jag har till och med stoppat linnedukar, då får man ha tungan rätt i mun, Men så roligt!
  Förr i världen när alla kvinnor hade långt hår la man till ett par hårstrån till garnet n är man stickade häl och fot. Då blev det slitstarkt. Mormor, som var tantpermanentad, tog en lite grövre sytråd och lät den följa med, som förstärkning. Varför inte pröva det?

  SvaraRadera
 5. Stoppa strumpor lärde jag mig när jag var liten. Det var väldigt vanligt att man gjorde det då och min mormor var min läromästare även när det gällde stickning. Det är viktigt att ta tillvara på alla gamla kunskaper och föra dom vidare tycker jag. Men intresset i min familj när det gäller stoppning är ganska svag. Där gäller det mera slit och släng! / Annika / Annika

  SvaraRadera