söndag 23 december 2012

Den enda handarbetade julklappen...

Det blev oväntat nog en handarbetad julklapp i år! Det trodde jag inte att jag skulla hinna med, trots att huvudet under flera veckor surrat av olika ideér och förslag. Men just surrat är också precis det enda som hänt, ibland blir det så där för mig att jag har för mycket jag vill göra och som i detta fall, alldeles för lite tid att göra det.
 
Men i alla fall, igår eftermiddag lägrade sig lugnet och julefriden över huset, och jag funderade på om jag inte skulle ta och virka ett par vantar i julklapp. Sagt och gjort, jag hittade två nystan ljusgrått Lovikkagarn i garnskåpet. Om jag inte är helt förvirrad, så tror jag att de legat där i minst 5 år, så det var väl på tiden att det blev något av dem!

 
För ett tag sen läste jag på någon blogg, vet inte vilken, om någon som stickade eller virkade vantar (eller om det var strumpor?) och sen ruggade upp dem på insidan med en sån där borste eller karda som man har till hundar eller katter. Det lät ju intressant, så jag googlade lite om hur man kan tänkas göra, och beslutade mig till sist för att gnugga med en rotborste och varmt såpvatten.
 
Det jag upptäckte då, är att garnet liksom blir alldeles mjukt och sladdrigt av värmen och såpvattnet, Lovikka är ju tämligen styvt och omedgörligt annars. Shit, vad har jag gett mig in på, tänkte jag. Men skam den som ger sig, jag gjorde klart, och sköljde ur såpan i iskallt vatten (vet inte om det är så man SKA göra, men jag gjorde det i alla fall - visserligen luktar ju såpa gott, men man kanske inte vill ha det på händerna så fort man haft vantar på sig...) På bilden nedan har jag kramat ur så mycket vatten det går, och lagt vantarna på mitt varma badrumsgolv framför elementet, och nu sitter jag här i soffan och hoppas på det bästa!


Så egentligen vet jag ju inte än om det blir någon handarbetad julklapp, får väl se hur de blir när de torkat...
 
Något jag dock är säker på, är att jag önskar alla som brukar titta in här, en god jul, precis så som ni vill ha den! Och att ni får detta utan att stressa ihjäl er på kuppen! 
 
Jag vill också passa på att TACKA, för alla fina kommentarer ni lämnat här under året, jag blir lika glad varje gång jag upptäcker en ny kommentar! Jag tänker också bli bättre på att själv kommentera hos er, för jag tänker att ni nog blir lika glada som jag!
 
Ha det gott!/Blenda

6 kommentarer:

 1. God jul till dig!
  Och JAG blir så glad av DINA glada kommentarer i min blogg :-)

  SvaraRadera
 2. Å så fina vantar och jag hoppas det "ordnar upp sig" med dem.

  Tänk jag har aldrig stickat med Lovikkagarn. Kanske dax att jag testar det också!

  Därmed vet jag inte hur Lovikka "beter sig" när man filtar den. Kanske ska man bara blöta litet och så rugga med borsten? Tänk jag läste också någonstans om det där med att borsta med hundborste, så i min packning ligger en sådan borste nu. Nej, jag ska inte låna hunden Nellys borste!! Det är min egen nyinköpta. ;-))
  Tror jag vet att du filtat ullgarn så då vet du att det blir stort och så måste man fortsätta att gnugga så krymper det så småningom. Om det är katastrofen i morgon kan du ju alltid pröva att köra en omgång till senare.
  http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/2011/03/07/4792603-filtning-valkning-av-nalbindningsvantar/

  Så himla gullig kommentar av dig! Ja jag tycker ju naturligtvis att det är vackert vid min gård och det är såååå roligt när någon annan också säger så. Tack!

  Ha en underbar och skön jul och hoppas julefriden finns hos dig! Tack för alla kommentarer under året! //kram Gun

  SvaraRadera
 3. Låter spännande. ska nog testa....
  God jul till dig!!

  SvaraRadera
 4. Tack själv! =)
  En riktigt skön jul önskar jag dig också.
  /kram

  SvaraRadera
 5. Tjohjo! God Jul och Gott Nytt bloggår till dig också! Om jag inte sagt det förut, ordentligt, dina kommentarer värmer ett tilltufsat hjärta!
  :-))) Skönt att höra att allt detta Mayaprat faktiskt kanske betyder att vi går mot kärleksfullare tider... Kan behövas när man kollar hur det ser ut ute i världen.

  Om det inte redan rett ut sig med vantarna nu, så kan jag säga att jag gjort likadant med mina lovikkavantar. Tvättar dem i ljummet vatten med såpa (ingen borste, men ruggade dem hårt mellan händerna, tar liksom på mig de blöta vantarna) och då blir de helt slappa och sladdriga. Sedan torkar de och blir lagom mjuka. De färdigstickade lovikkavantarna, men utan såptvätt, är ju lite som plankor, man kan nästan använda dem till husbygga (jag stickar hårt)... Lyckliga dem som får hemvirkade julklappar, jag säger bara det! :-))
  KRAM!

  SvaraRadera
 6. Och fina flickor du har, gillar minen på den första bilden! :-))))

  SvaraRadera