lördag 9 februari 2013

FO: Bebisfilt

Jag har meddelat min gravida vän, att nu kan Trean komma, för nu är filten färdig!
Rätstickningssidan.

Ribbsidan.

Rätsidan.

Ribbsidan.
Mönster: Inget mönster, bara rätstickning på vartannat varv, och ribbstickning vartannat. Och så tre varv rätstickning i början och i slutet, och två maskor rätstickning i början och slutet av varje varv. För att rama in lite. Jag lade upp 126 maskor, plus 2+2 maskor till kanterna.
Storlek: 65 x 75 cm cirka, innan blockning. 100 x110 efter blockning.
Garn: Drops Big Merino. Första gången jag testade detta, det var precis som Merino Extra Fine att sticka med, fast lite tjockare då. Trevligt garn, som jag tycker känns nästan som bomull - och när jag skriver så, så menar jag det på ett bra sätt! Det luddar inte och sticks inte, man kan ha det rätt emot ansiktet utan att få bryt. Skillnaden mot bomull är dock att detta är mycket mjukare, det blir inte så hårt som bomull kan bli. Och så är det ju mycket varmare och gosigare förstås.
Stickor: Stickor 5,5, Knit Pro rundstickor förstås.
Svårighetsgrad: 1 av 5. Superlätt, stickas med fördel framför något bra TV-program.
Nöjdhetsgrad: Tja, vad ska jag säga. Jag gillar resultatet, det blev som förväntat. Det jag borde ha gjort annorlunda, var det där med att växla till nytt nystan. Oftast byter jag nystan genom att vika trådändarna omlott och så bara sticka på. Det blir då aningens bylsigt just där, men oftast, oftast, så försvinner det och syns inte i det färdiga sen. Jag väljer detta sätt för att jag avskyr knutar och dessutom tror att de ska gå upp, och då blir det ju katastrof. Jag är lite nyfiken på varianten där man liksom tovar ihop garnändarna, men det har jag inte vågat mig på att försöka med ännu, och så inbillar jag mig att det inte funkar så bra på garn som detta som inte är så luddigt? I alla fall, om jag hade behållit filten oblockad och därmed lite tjockare, tyngre och kompaktare, så hade garnbytena definitivt inte synts. Men nu blockade jag den, och dessutom ganska hårt (var inte planerat så), och då blev den ju förstås mycket glesare, skirare och lättare. Och då syns det ju så klart vart jag har bytt garn. Det syns tex på den översta bilden. Så, för garnbytenas skull, så blir detta en 2:a av 5 möjliga, fast jag egentligen är mer nöjd än så med den...

7 kommentarer:

 1. Jag tycker det ser himla fint och mjukt ut ! Snyggt med struktur.

  SvaraRadera
 2. Gillar också den typen av garn. Ser ut som en varm och gosig filt!

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar filt.Vilken fin struktur "bara" av rätstickning på vartannat och ribbstickning på vartannat varv. Appropå det där med att "skarva" garn pratade EvaLotta som är lärare på tvåändsstickningskursen jag går på om just det. Tvåändsstickarna skarvade ihop garnet och EvaLotta visade oss hur de gjorde. Hon drog av ett garn så ändarna blev "luddiga" och använde saliv för att baka ihop dem. Det blev riktigt hållbart. Vi pratade också om vilka garner det funkar på. Bara 100% ull.Det funkar inte på blandgarner, sa EvaLotta, och inte ens på superwash-behandlad ull, vilket väl big merino är. Inte just den metoden, men det kanske finns andra skarvmetoder?
  Haha, men nog är det lustigt hur petig man är själv? Mottagaren kommer säkert att tycka det är en tiopoängare!/Gisela

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den är jättefin. Hur många maskor la du upp på ett ungefär?
  Mvh
  Lena i Östersund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Lena i Östersund!

   Jag hade inte kvar anteckningarna, men eftersom filten inte är överlämnad än, så kunde jag snabbt räkna! Det var 126 maskor, plus 2+2 maskor till kant, så totalt 130 maskor!

   Ha det gott/Blenda

   Radera
 6. Hej! Jättefin filt!
  Hur mycket garn gick det åt?
  Mvh,
  Emelie

  SvaraRadera