torsdag 13 september 2012

Nu blir det boktips

När jag inte stickar (eller virkar), så läser jag. Jag läser alltid, däremot så varierar det ganska mycket vad och hur "tungt" jag läser. Men jag har alltid något på gång. Jag har konstigt nog inte kommit igång med ljudböcker, det hade ju annars varit behändigt med tanke på att jag stickar (eller virkar) ofta...

Just nu läser jag How to be a Woman av Caitlin Moran, eller som den heter på svenska, Konsten att vara kvinna. Den är bra, och den handlar om något (feminism, jämställdhet) som är viktigt att fästa vår uppmärksamhet på. Och Caitlin Moran gör det på ett roligt och avspänt sätt, här borde även den som inte kan eller vill identifiera sig med nidbilden av en rabiat extremfeminist, kunna finna ett sätt att förhålla sig till feminism. (Vet någon vad Caitlin Moran varit med i som jag kan ha sett på TV? Jag tycker att jag känner igen henne...)

 
Ingen kan väl ha missat ståhejjet kring Femtio nyanser av honom, eller Fifty shades of Grey, av E L James. Det är den första boken i en trilogi, bok två heter Fifty shades darker och bok tre Fifty shades freed. De här böckerna är sexiga, och avviker ganska mycket från vad som brukar förekomma i romaner idag. Man pratar mycket om sexet i böckerna ser jag i tidningar och på nätet, men det är faktiskt en kärlekshistoria i botten. Och sexet är inte plumpt eller "porrigt" om ni förstår vad jag menar.
 
En reflektion jag gjorde när jag läste de här böckerna, var att historien och också sättet de är skrivna på, väldigt mycket påminner om Twilight Saga av Stephenie Meyer, fast mer utmanande och "vuxna" om man säger så! (Jag gillade Twilight också.)
 
EDIT; Jag var visst inte helt ute och cyklade där om Twilight, se denna artikel i SvD! För övrigt håller jag också med om resonemanget om Harlequinromaner, även om min erfarenhet är att det är först de sista 3-4 åren som sex i Harlequinromaner har blivit uttalat och ner nyanserat - fram tills för några år sen kunde man tro att det bara fanns ett sätt att ha sex på. Har funderat på om man kanske kan tacka Clinton/Lewinsky för åtminstone de amerikanska författarnas idag större repertoar...?
 
 
Jag gillar fantasy också! En ny favoritförfattare är Patrick Rothfuss, som skrivit The name of the Wind, eller Vindens namn, dag 1 på svenska. Det är också en trilogi, varav den sista boken inte har kommit ut ännu. Jag kom på mig själv med att flera gånger under tiden jag läste, bli alldeles lycklig över vad otroligt välskrivna de här böckerna är. Det är ett otroligt fint hantverk, de här böckerna, tycker jag. Det är magi, svärd, hjältar och hjältinnor i långa banor! Härligt, säger jag! Nu väntar jag bara på att bok tre ska komma ut!


När jag läst klarat How to be a Woman, funderar jag på att läsa om The Host (den heter Genom dina ögon på svenska) av Stephenie Meyer. Det var en bok som jag inte förväntade mig absolut någonting av, men som jag kanske just därför verkligen älskade! Det är lite fantasy/sience fiction i den, lite i stil med Ful-serien (Uglies på engelska) av Scott Westerfeld, som jag också kan rekommendera.

 

Jag läser allt jag kan på engelska nuförtiden. Jag vill hålla språket levande, även om jag sällan pratar engelska. När jag började läsa på engelska, så var det riktigt trögt innan jag kommit över den där tröskeln. Jag tror att det beror på att de böcker jag läste, hade ett jobbigt, eller för komplicerat språk för mig. Men den som fick mig att knäcka koden eller vad man ska säga, var Marian Keyes. Så om du tycker det är trögt att läsa på engelska, testa vad som helst av Marian Keyes!

2 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att drömma sig bort med en bra bok!! Jag är ganska säker på att jag sett Caitlin Moran i Skavlan för ett tag sen så det kan nog vara därifrån du känner igen henne!

    SvaraRadera
  2. Jag har länge trott att jag inte skulle gilla ljudböcker, men som jag misstog mig! Det är hur smidigt som helst, boken kan följa ned överallt (promenaden, bussen, när man lagar mat och ffa när man stickar!). Tack för alla boktips! ;)

    SvaraRadera